Nou podcast! Ràdio a la inauguració de la cooperativa d’habitatge La Chalmeta de La Marina

Ja està disponible el programa especial de ràdio que vam gravar a La Marina, el passat 9 de febrer, amb motiu de la col·locació de la primera pedra de l’edifici La Chalmeta de la Cooperativa d’Habitatge Llar Jove.

Vam instal·lar els nostres micros a l’aire lliure, al solar on es construirà el futur edifici que acollirà aquest projecte d’habitatge cooperatiu, per parlar amb algunes de les seves impulsores com la Karen, la Rosa o l’Antonio,  així com amb altres convidats i veïns del barri, com l’activista i membre de l’Ateneu Enciclopèdic Popular, Manel Aisa o l’activista veïnal i membre del Memorial Democràtic SEAT (entre moltes altres iniciatives) Tomás Martínez, sobre les connexions entre aquest projecte de futur, i el passat i el present d’aquest territori del litoral barceloní.

A La Marina, la cooperativa d’habitatges de La Chalmeta té un precedent històric: el projecte d’habitatge cooperatiu impulsat pels barraquistes de Can Tunis a mitjans del segle XX, que finalment no van poder fer realitat, però que va inspirar la reeixida experiència de la Cooperativa de Viviendas Obreras al barri veí de La Bomba, a L’Hospitalet. En definitiva, les cooperatives d’habitatge, el barraquisme o les vagues del lloguer —d’avui i de fa cent anys— han estat respostes de les classes populars a diferents problemàtiques relacionades amb l’accés a l’habitatge.

A la conversa també parlem sobre el llegat agrícola i mariner de La Marina, l’amenaça constant de l’ubanització sobre el camp i les zones naturals —com la platja, ara ja desapareguda i gairebé oblidada—; sobre les lluites veïnals, especialment de les dones, i el suport mutu. En definitiva, sobre com viure i com conviure als barris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.