Celebració 8 d’abril

El 8 d’abril és el Dia Internacional del Poble Gitano. Un dia que fa referència al Primer Congrés del Poble Gitano a Londres l’any 1971, a partir de la qual comunitats rom de tot el món van articular-se i van consensuar quins serien l’himne i la bandera del poble gitano. La bandera és verda i blava, simbolitzant el cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre, que simbolitza el camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano, Gelem, gelem (Vaig caminar, vaig caminar), va ser compost per Jarko Jovanovic i recorda als gitanos i gitanes víctimes del nazisme en el Samudaripen. A partir d’aquesta gran trobada, es va començar a treballar en la restitució de la memòria dels rom arreu i a escriure’n la història moderna.
Aquest any, Lacho bají calí i LaFundició, hem organitzat la celebració del dia 8 d’abril a L’Hospitalet, concretament al barri del Gornal, en la qual han participat els nens i nenes de l’escola, entitats de la ciutat i d’altres poblacions i veïns i veïnes a títol individual. Ha sigut una festa popular al centre de l’Avinguda Carmen Amaya, amb activitats variades (serigrafia, cistelleria, fabricació de xapes, gimcames, ball i música…) i en la qual s’ha fet un primer pas per a què la població rom, la seva tradició cultural i la seva història, ocupin un lloc de visibilitat a la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.