Un arxiu gitano

Per tal de poder activar i compartir els sabers i els fers del poble gitano, la iniciativa Rromano Kidipen ha donat lloc a una recerca encara en curs sobre els significats i les necessitats implícites en la construcció d’un Arxiu Gitano

És a partir del coneixement i el reconeixement del patrimoni de sabers, maneres fer i memòries del poble gitano que podem articular un relat complex i conflictiu sobre la identitat de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Donada la llarga història de persecucions, repressions i temptatives d’assimilació del poble gitano, cal posar en crisi la idea normalitzadora i ordenadora de l’arxiu clàssic per tal de donar lloc a un arxiu que respongui a les cosmovisions i les produccions simbòliques que genera el poble gitano.

Aquest procés s’està duent a terme en col·laboració amb la Unió Romaní, que compta amb un fons documental immens, membres d’Arxivers Sense Fronteres implicats al grup de treball sobre Arxius de la Xarxa de Comunitats de Memòria de Barcelona així com persones referents de les comunitats gitanes dels barris de Barcelona i l’Àrea Metropolitana (Bon Pastor, La Marina, La Mina, El Gornal, etc.).

Es tracta d’un procés inabastable i impressionant i per tant, no el podem donar per tancat. Podem, només, dir que això acaba de començar i que el millor està per venir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.