Cornichas

Canastero és un atribut que afegit a gitano o gitana, confereix prestigi en la comunitat, perquè el gitano o gitana canastero preserva un fer vinculat al nomadisme, al riu, a la transacció basada en el valor d’ús. El o la canastera desafia els temps productivistes, reconeix un gaudi en el treball que qüestiona la cultura de l’esforç i el sacrifici que justifica i perpetua les desigualtats. Les famílies que van habitar la desapareguda barriada de La Cadena eren famílies canasteras, avui només Rafi Fernández Santiago, una de les dones que van impulsar l’associació gitana de L’Hospitalet Lacho Baji Cali, coneix l’ofici.

La trobada era la forma que anava cobrant sentit, que aquestes trobades s’articulessin al voltant d’un fer com la cistelleria ens ajudava a problematitzar qüestions com el treball, l’art, l’artesania…

En aquest vídeo Rafi Fernández ens ensenya a fer una cistella amb canya de riu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.