Què és Keras Buti a La Marina
Keras Buti a La Marina vol impulsar l’Economia Social i Solidària i el consum responsable i de proximitat al barri de La Marina (Barcelona) a partir de la recuperació de memòries vinculades al paisatge, l’agricultura i la cuina.
Els camps de conreu i la platja són el sediment que podem trobar avui sota l’asfalt. Abans de la construcció del port franc i el creixement urbanístic de barri, La Marina era en bona part un espai natural i agrícola integrat al litoral (un paisatge compartit amb la ciutat de L’Hospitalet). D’altra banda, els camps de conreu s’estenien des del riu Llobregat fins a Barcelona i la seva àrea metropolitana, com un gran rebost periurbà.
Posteriorment, les masies es van canviar per barraques, en les quals la vida comunitària feia possible la supervivència veïnal. El suport mutu traspassava les barriades: de Can Tunis, a La Marina, a La Bomba, a L’Hospitalet. El desarrollismo va eliminar aquell paisatge substituint-lo pel que coneixem en l’actualitat… malgrat això, alguns elements van aconseguir sobreviure: una sensibilitat, unes pràctiques i sabers orientats al comú.
Keras Buti vol mirar-se el territori de La Marina per cercar reconèixer i difondre aquelles pràctiques i sabers que històricament han posat la vida al centre per tal d’actualitzar-los i restituir-los mitjançant l’activació d’un node de la Cooperativa de Consum Keras Buti. La sucursal a La Marina de la Cooperativa Flor de Maig o les cooperatives d’habitatge de Can Tunis son precedents històrics que ens poden inspirar.
Un dels objectius de Keras Buti a La Marina és recuperar aquestes dinàmiques de cooperació i sabers vinculats a l’alimentació i el camp per, a partir de l’enfortiment de la cooperativa de consum agroecològic, portar a l’esfera pública el debat sobre la manera en què es produeixen i distribueixen els aliments, reivindicar la producció i el consum de proximitat i posar de relleu el nostre poder com a consumidors. Un dels espais des dels quals treballarem per impulsar l’economia social i solidària i els processos de recuperació de la memòria de La Marina serà al Mercat Municipal. Donem suport al comerç de proximitat i el mercat com a espais de socialització i organització veïnal per tenir cura l’economia de la comunitat.
L’organització col·lectiva és un instrument per recuperar la sobirania alimentària que reverteix al seu torn en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
La seva situació perifèrica i proximitat amb el Parc Agrari, fan de la Marina un lloc privilegiat per vincular la ciutat amb un entorn agrari que pensem cal defensar. Alhora, la història recent d’aquest territori permet explorar les potencialitats de tornar a vincular l’espai urbà amb el seu substrat rural (tant material com cultural) com a estratègia per prototipar formes socialment i ecològicament més justes de sostenir la vida a les ciutats.