Aprèn a fer cistells

Recol·lecció i ús de fibres vegetals!

La recol·lecció i l’ús de fibres vegetals com ara la canya, el vímet o el margalló per a l’elaboració d’estris i tota mena d’objectes està vinculada a les formes de vida rurals; d’altra banda aquest ha estat un saber artesà tradicionalment associat a les comunitats gitanes i que en l’actualitat es troba en risc de desaparició.

Des del Centre de Sabers Gitanos volem explorar la possibilitat d’actualitzar aquesta pràctica, posant en valor les seves qualitats de disseny, funcionals i mediambientals, alhora que explorem les possibilitats de generar formes cooperatives d’economia.

 
Posem al dia els sabers ancestrals!

 

CANYES I CABANES

Canyes i cabanes. Transformant patis escolars amb les fibres vegetals from LaFundició 

Des de LaFundició, en col·laboració amb les associacions Keras Buti i Lacho Baji Cali, les comunitats educatives de l’escola Prat de la Manta i l’Institut Escola Gornal i la cooperativa d’arquitectes Voltes hem dut a terme un procés de treball col·lectiu per la transformació dels patis escolars amb la construcció d’estructures de joc vegetals que responguin des de la bioconstrucció a les necessitats i anhels dels infants.
Aquest procés s’inscriu en la línia d’experimentació amb les fibres vegetals, ampliant la recerca als espais construïts, com ara els patis escolars. El model de pati escolar més estés consisteix, bàsicament, en una gran pista de ciment. S’ha estudiat abastament, i cau pel seu propi pes, que aquesta configuració dels espais exteriors a les escoles limita moltíssim les possibilitats i la varietat de jocs que s’hi poden fer, la socialització i l’experimentació dels infants. Per això vam decidir posar-nos mans a l’obra i fer servir les fibres vegetals per transformar els patis. Aquesta idea ja ve de lluny, i va començar a prendre cos a les jornades Quin pati volem? que vam organitzar el 2018 a l’Escola Prat de la Manta. Durant els dos darrers cursos hem estant reflexionant a través de l’acció i la recerca sobre aquesta qüestió: quin pati volem?

Aquesta iniciativa s’insereix en la nostra línia de recerca Anti-modulor sobre infància, joc i ciutat, que enguany s’hi afegeix al projecte europeu Common places. Així com al projecte Kilombo al que investiguem i posem en pràctica formes de connectar la ciutat amb el camp.

 

FEM NANSES

A Memòria Viva fem memòria fent coses. El paisatge de platges verges i barriades de pescadors que dominava la marina del Llobregat, des del Morrot de Montjuïc fins el Delta, no només es pot recordar a través de les paraules, sinó també dels gestos, com ara el de fer una nansa.

Per això els propers 6, 7 i 8 d’abril organitzem una taller amb l’artesana Mònica Guilera per aprendre a fer una cofa, peça que encara es fa servir al palangre per tenir els fils i els hams sense enredar-se. La farem amb malla triangular, un tipus de teixit nuat.

Dates: 6, 7 i 8 d’abril del 2021
Hora: 9.30 a 14 h
Lloc: Hort Urbà Masia Can Mestres (la Marina)
Inscripció: GRATUÏTA / enviar un correu a hola@lafundicio.net

       

Imatge 1: L’artesana Mònica Guilera ha portat vàries peces, entre elles aquesta nansa de jonc conservada per la filla d’un pescador de l’Empordà.          Imatge 2: Imatge d’arxiu (datada el 1968) on es pot veure, al fons, el Far Del Llobregat anomenado comunment com La Farola.