logo

Jornadas para técnicos municipales de artes visuales
22.11.07


A mi, personalmente, me dan bastante rabia esas «críticas» de exposiciones que acaban diciendo ‘Recomendable’, pero por una vez creo que el latiguillo está más que justificado. Dentro del Programa d’Arts Visuals de la Oficina de Difusió Artística de La Diputació de Barcelona se organizan los próximo lunes 26 y martes 27 de Noviembre unas jornadas dirigidas a técnicos municipales de artes visuales en las que se incluyen una serie de mesas redondas coordinadas por Oriol Fontdevila bajo el título: Artes visuales, proximidad y educación. Algunos escenarios para la producción compartida, en las que participaremos presentando alguno de nuestros proyectos junto a Sitesize, Sinapsis, Carles Guerra, Teleduca y Antoni Abad. Oriol Fontdevila es, entre otras cosas, responsable del programa Idensitat y miembro del equipo gestor de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya.

El programa de las mesas señala con acierto determinados cambios que se están dando en la relación entre las artes visuales y las instituciones públicas, concretamente cuando esta relación se da en contextos de proximidad y ligada a la esfera educativa, y aborda las problemáticas que estos cambios conllevan. Concretamente ¿cómo se establece la colaboración entre las instituciones públicas y los agentes culturales cuando estos proponen procesos colectivos de producción cultural o de conocimiento en substitución de las prácticas habituales que consisten en «acercar la cultura a los ciudadanos y ciudadanas» (por utilizar una de las frases más recurrentes)?

Como Oriol Fontdevila lo explica muy bien, os pegamos el texto de presentación de las jornadas después del Continue reading…

Altamente recomendable (para técnicos municipales de artes visuales en especial…).

ARTS VISUALS, PROXIMITAT I EDUCACIÓ
Alguns escenaris per a la producció compartida

Quan es tracta d’abordar la iniciativa de les institucions públiques en relació a les pràctiques artístiques i, més encara, quan ens situem en el context de les ciutats i pobles del territori proper, els conceptes proximitat i educació apareixen com a aliances freqüents, tanmateix com a atributs indissociables pel desenvolupament de les programacions culturals. Si bé aquesta correlació l’hem vist sovint corresposta amb un paradigma genèric a l’entorn de la democratització de les arts, actualment podem detectar un cert canvi en la intencionalitat d’algunes de les iniciatives. Amb aquestes es conceben tant la proximitat com l’educació com a estratègies relacionades amb un plantejament més complex en relació a la producció de coneixement; el qual implica, no tan sols l’accessibilitat a la cultura, sinó també la transformació d’aquesta en pròpiament democràtica.

Amb les dues taules rodones que proposem desenvolupar amb l’enunciat comú Arts visuals, proximitat i educació: alguns escenaris per a la producció compartida, volem debatre a l’entorn de diferents casos que s’han realitzat recentment en municipis propers. Ja es tracti d’accions puntuals, de programes de col·lectius, d’institucions, o bé s’hagin desenvolupat per iniciativa d’artistes, educadors o gestors culturals, totes les iniciatives coincideixen en replantejar les relacions que es donen entre els diferents implicats, amb l’experimentació d’uns models que, si bé prioritzen per una banda els aspectes de la creació de públics i la participació social, també posen en qüestió, al mateix temps, el paper que s’atribueix als artistes, als educadors i el de les mateixes polítiques culturals.

Oriol Fontdevila
Coordinació i moderació de les taules rodones

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.