BITACOLA Amb les mans a la massa: cuinem arepas

Quin millor pla per un matí de dissabte amb clima tropical que muntar la ràdio per a parlar amb MigrESS i, a més, un taller de arepas? El Trajín vam tornar a aixecar la persiana el 27 de juliol al mercat de Torrent-Gornal. Primer vam parlar sobre com obrir l’ESS a unes pràctiques antiracistes i després vam continuar amb el taller “Amb els mans a la massa: cuinem arepas”. Conèixer-nos, fer xarxa, generar confiança i empatia… ingredients perfectes per a aquest Trajín (audio a baix).

MigrESS és una associació que neix fa gairebé 3 anys de la trobada de diferents persones migrades. Des d’aquest espai, les seves integrantes es pregunten sobre qui són les persones que la ESS posa al centre, quines són les seves necessitats, etc. És bastant obvi. Segons el Balanç Social de l’ESS, les persones que treballen en aquest model d’origen migrant són el 4% i les racializadas el 2%.
La qüestió és necessària: Com no caure en les mateixes exclusions del capitalisme? Com enriquim l’ESS amb diversitat, amb una altra visió del món, amb l’economia comunitària o economia des de baix?

L’ESS ha d’arribar als sectors populars que pateixen l’impacte de la lluita per l’habitatge, l’expulsió del territori o la precarietat laboral (la gran majoria dones migrants). El repte és donar resposta col·lectivament a aquestes situacions, partint des d’una posició antiracista que ideï noves estratègies per a sortejar i confrontar la violenta Llei d’Estrangeria.

Ràdio pel mig, ens mullem, ens taquem les mans, pastem en col·lectiu arepas colombianes que acaben farcides d’escalivada. I és que quan el cooperativisme és antirracista, feminista,… és deliciós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.