BITÀCOLA CUINA CAMERUNESA

Camerun pren el seu nom de les gambetes del riu Wouri, navegat pels colons portuguesos que es van sorprendre de veure tants animals en les seves aigües.
El protagonisme d’aquest crustaci arriba a la seva cuina, i així ho vam poder comprovar en aquest taller de cuina camerunesa on Bekas, procedent de l’Associació Camerunesa de Cataluya, va compartir amb les veïnes el plat estrella del país: Ndolé.

El ndolé és un plat molt nutritiu i d’origen humil; cuinat en les zones rurals per a donar energia a les treballadores del camp, s’acaba popularitzant a les ciutats i passa a convertir-se en un menjar sofisticat i per a adinerades butxaques. En aquesta ocasió, vam fer la versió popular 😉 sense gambones però amb gambes. El seu nom procedeix de la verdura ndolé, molt similar a l’espinac, encara que més amarga; és necessari rentar-la diverses vegades per a disminuir el seu sabor. Aquest amargor barrejat amb el fumat de les gambetes es tradueix en una mescla explosiva de sabor!

Al mateix temps que Bekas presenta la recepta, amb cacauet mòlt (que ja havíem provat en la cuina quítxua), ceba, gambes, peix sec, carn de vedella, arròs, gambetes, oli i, per descomptat, el ndolé, les veïnes anaven conversant sobre les seves cultures gastronòmiques. Es reconeixen les similituds, diferències, préstecs i influències entre cuines com les de: Camerun, Guinea, l’Equador, el Perú, Colòmbia, el Brasil, Bolívia, Xile, Catalunya, Gabon, Mali…

Removent removent, esperant que la mescla fes chup-chup, es cuinen temes com el de les botigues que embenin productes específics d’aquestes cultures, la falta de referències en els mercats, la cultura de la cuina comunitària… acabant amb més preguntes i inquietuds. La pràctica de cuinar per a unes altres, tan comuna en altres llocs del món, és possible i què requeriria en una ciutat de adn migrant com a L’Hospitalet?

Reactivant els mercats amb delicioses jornades i encantadora gent. Seguim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.