BITÀCOLA SETMANA DE COSTURA

La setmana del 13-17 de maig va ser protagonitzada per les dones del taller de costura de Mujeres Pa’lante, que es va desplaçar al mercat de Torrent Gornal.

Primer vam pujar la persiana del Trajín amb el taller de “vora”. L’objectiu era donar lloc a entitats de l’Economia Social i Solidària en els mercats, en prova del que seria si poguessin donar ús a alguna parada de totes les que hi ha buides. L’aprenentatge de la costura, una cosa que les noves generacions desconeixen, és una eina bàsica per a deshechar menys roba i reutilitzar més.

El sector de la roba sostenible ho té molt difícil per a generar peces que siguin responsables amb la naturalesa, per això la clau recau també en les consumidores… ser conscients del que vestim i com va ser fabricat, apostar per la proximitat i dignitat de les treballadores, i reduir reduir i reduir el malbaratament i despesa de roba. Per aquest motiu, amb agulla i fil com a eines, recuperem els bons sabers de les nostres àvies i agafem la “vora” als llargs del nostre consum.

La setmana va culminar amb la desfilada de roba que s’ha anat teixint en el taller que actualment tenen obert en Torrassa. Aquest espai és lloc on s’exercita l’anar fent per si mateixes, alhora que es teixeixen xarxes de suport que reforcen el dia a dia de cada dona. La majoria han estat durant molts anys cuidadores; aquí es dóna puntada amb fil als trencats del cos i ment que cadascuna vesteix. Com per exemple la Pura, o la Fátima, que diu:
“Busquem maneres de que una dona pugui fer coses per si mateixa. En el taller de costura, fem tot per nosaltres mateixes. Ens donen el material i ens posen un exercici per a poder anar aprenent. Treballem constantment, pensant en la tasca que estem fent, però sobretot, ajudant-nos entre nosaltres. La cooperativa per a la meva és amistat, treball i ganes d’aprendre.”

Tota la roba que es dissenya és única i a mesura; així s’escapen de les mesures estàndard que ens estrenyen o condicionen. És qüestió de donar-li la volta al model: necessitem tallajes reals; desitgem peces que s’adaptin als cossos, i no a l’inrevés. Tant corprens completament originals com customizadas, perquè en els detalls radica la diferència. Així, continuem apostant per no continuar malbaratant recursos i donar segones possibilitats a la roba! Redissenyar, reutilitzar, reviure, resistir…

El taller de costura de Dones Palante té cara i ulls, amb històries apedaçades que afegeixen una capa més d’amor a la roba que surt de les seves mans. Aquí afegim l’enllaç al seu facebook, on podreu trobar les veus protagonistes de tota aquesta història:

https://www.facebook.com/JuntasPalante/

Imatge del menjar de la cooperativa. Autoorganizades, autoempleades. Avanti companyes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.