Bitacola Proyecció i debat DIOM

La projecció del documental de DIOM va permetre obrir espai de conversa en l’Ana Díaz amb veïnes de la Florida.
El Top i l’Ignacio van venir com a soci i tècnic d’aquest projecte pilot que neix seguint el model de Alencop (els qui ja es van acostar a l’espai de DesdelsBlocs en el barri) i van compartir amb nosaltres detalls i respostes que ens van permetre acostar-nos a la realitat d’aquesta cooperativa.

Diomcoop va aprenent conforme va caminant, obrint en aquests 3 anys de trajecte 3 activitats econòmiques: la moda Diambaar, el menjar senegalès i la secció de serveis (muntatge d’esdeveniments, control d’accés, logística, etc). En l’actualitat compten amb 4 nòmines per l’equip tècnic (gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona) i 16 socis; aquest equip anirà anant-se segons la resta de socis vagi assumint les seves funcions, igual que els socis, segons vagin aconseguint regularitzar els seus papers, s’aniran per a deixar lloc a una altra persona.

I és que el cor del projecte són les persones que treballen per a ell. Top comparteix en la conversa la raó per la qual ell va emigrar del seu país i els motius pels quals va voler tornar. La violència estructural amb la qual es troben és tal, que fins i tot veient-se obligat a vendre després de la manta, totes les seves energies se centren en vigilar que la policia no els atrapi. Viure no, sinó sobreviure.

Les allí presents parlen de la falta d’empatia, i el necessari de començar des de l’escola, canviant pràctiques com la visita a bancs per la visualització de documentals com aquest, o incorporant jocs com els de Fronteres Invisibles. També s’arriba al consens que és imprescindible que l’administració posi recursos i facilitats al servei de lògiques no capitalistes, sense fomentar models econòmics que ens imposin treballs precaris, i obrint espais per a un model basat en l’Economia Social i Solidària. Per aquest motiu la Llei d’Estrangeria hagi d’eliminar-se i no cohartar les possibilitats que altres alternatives intenten posar en pràctica; és qüestió de drets.

Si vols saber més del que es va parlar sobre DIOM com a projecte econòmic, alternativa per a regularitzar papers, condicions materials de la venda ambulant, vides supervivents, propostes dels moviments socials, i molt més, aquí tens l’àudio de la conversa.

Seguim!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.