El conuco

El conuco de Les Cabasses

Un hort transfronterer

El conuco de Les Cabasses és una nova línia de treball que es suma i aprofundeix en les pràctiques i les idees que venim desenvolupant i investigant des de fa anys a diferents territoris i en col·laboració amb xarxes diverses, entorn les relacions entre producció material i producció simbòlica —i més específicament entorn les relacions entre cultura, economia social, ecologia i sistemes agroalimentaris—.

El projecte vol impulsar una parcel·la agrícola situada al Parc Agrari del Baix Llobregat per al cultiu ecològic de productes alimentaris característics de sistemes agroalimentaris i gastronomies diverses, així com impulsar la creació d’un circuit curt de producció ecològica, distribució sostenible i consum conscient d’aquests mateixos productes integrat per petits comerços locals situats a l’Hospitalet que importen productes al·lòctons procedents de sistemes alimentaris agroindustrials transnacionals, així com per grups i cooperatives de consum de productes agroecològics.

L’objectiu del projecte, doncs, és triple:

  • Impulsar i enfortir una xarxa econòmica de proximitat, participada per persones en situació de migració i adreçada a satisfer la necessitat de mantenir a través de la dieta vincles culturals amb llocs d’origen diversos.
  • Introduir els valors de l’ESS en el circuit de producció i distribució que actualment satisfà aquesta necessitat mitjançant la importació de productes agroindustrials.
  • Donar a conèixer les potencialitats d’adaptabilitat i resiliència climàtica d’alguns del cultius provinents d’agroecosistemes sota forta pressió socioambiental i la diversitat gastronòmica i cultural del territori, tot ampliant les opcions de consum conscient a nous àmbits —com els menjadors escolars, per exemple— i mercats.

El conuco es vincula així amb les trames comunitàries que recolzem i de les que participem al barri de la Florida (l’Hospitalet), com la xarxa de suport veïnal o la comunalitat urbana de la Florida (La Florida s’aveïna). En col·laboració amb aquests espais d’autoorganització veïnal ens proposem impulsar un espai d’investigació i creació en relació als agroecosistemes migrants, al que tinguin cabuda accions formatives i de sensibilització entorn l’agroecologia i la sobirania alimentària, així com espais de socialització on compartir coneixements gastronòmics culturalment diversos, conèixer l’oferta de productes del conuco, enfortir les trames comunitàries, celebrar i tenir cura de la vida en comú.

 

Leave A Comment


Licencia Creative Commons · Excepto donde se indique lo contrario, esta obra está bajo una licencia Creative Commons Reconocimiento-CompartirIgual 3.0 Unported 2023 LaFundició · RSS Feed · Acceder