A Jugar al carrer! Llocs inacabats

Spread the love

A jugar a al carrer! LLOCS inacabats observa la ciutat com una cosa compartida, construida al voltant de les necessitats socials i reproductives dels seus habitants. La base d’aquesta visió alternativa de la ciutat és entendre que les persones i les seves necessitats particulars no són homogènies (de fet, la pluralitat és la condició humana, apuntava Hannah Arendt),ni les seves necessitats són estàtiques. També reconeix que les pressions creixents i impredictibles resultants de la política neoliberal, la política de dretes, la guerra, el canvi climàtic i, més recentment, la pandèmia de salut global de la COVID-19 vol dir que ara més que mai necessitem poder respondre i adaptar-nos a amenaces que evolucionen a nivell global i local.

La ciutat veritablement compartida i capaç de fer front a aquesta realitat hauria d’estar en constant moviment, amb vores difuminades, sempre inacabades, perquè descriure-altrament en menystindria la potència. A través d’A jugar a al carrer! LLOCS inacabats oferim una constel·lació de punts de referència per a encaminar-nos cap a una ciutat compartida emprant el joc i l’experiència dels i les joves com a metodologia i eina per transformar la manera en què pensem i actuem en relació a les maneres d’habitar la ciutat.

D’una banda presentem exemples de diversos projectes i pràctiques que diferents comunitats han emprat per transformar els seus barris i adaptar-los millor a les seves necessitats, i de l’altra, una sèrie d’intervencions i processos actius que creen un espai perquè nens, nenes i joves donin forma a aquesta conversa. L’efecte acumulatiu d’aquests exemples ens recorda que aquest tipus de societat, aquesta forma de vida autoorganitzada que posa la vida al centre, està de fet “sempre en latència, com una llavor sota la neu, enterrada sota el pes de l’Estat i la seva burocràcia, el capitalisme i el malbaratament que se’n desprèn, els privilegis i les seves injustícies … “(Ward 1996: 18)

Aquesta visió es creua espontàniament amb el tema de el joc a partir del moment que entenem que el joc no passa aïllat de les altres activitats reproductives que tenen lloc cada dia a les nostres llars, carrers i comunitats. Els nenis jugaran en qualsevol lloc on els ho permetem i, sovint, als llocs on els ho prohibim. Un enfocament centrat en la infància i l’adolescència per pensar la ciutat en la seva totalitat, no només enriqueix la ciutat pels nenis i les seves famílies, sinó que pot oferir estratègies per resistir la lògica insidiosa dels mercats financers que domina la planificació i les decisions polítiques . Una lògica que, en gran mesura, ha minvat la nostra capacitat per protegir-nos i donar-nos suport col·lectivament davant la COVID-19.

A jugar a al carrer! Llocs inacabats s’inaugura el dissabte 7 de novembre a la sala subsòl del Centre Cultural de Bellvitge des de 12.00 fins 14.30.

Hi haurà dues rutes per mapejar el barri des de la jugabilitat que sortiran a les 12.00 i a les 13.30 de la portada del Centre Cultural. Inscripcions es poden fer a través de hola@lafundicio.net.

L’exposició romandrà oberta al públic fins al 4 de desembre.